Als ouder wil je het beste voor je puber

Als ouder van een puber heb je het soms echt niet altijd even gemakkelijk. Je puber kan dwars zijn, maar ook poeslief. Kan afstandelijk zijn, maar wel op zondagochtend nog even bij je in bed kruipen. Kan boos worden uit het niets, maar ook schaterlachen om niets. Je weet soms even niet wat je kunt verwachten. En als je iets verwacht, dan gaat het meestal toch net even anders. Je puber begint volwassen te worden en zich daarom af te zetten tegen het gezag. Tegen jou dus. En dat levert soms flinke kopzorgen op! Wat moet je met dat dwarse kind dat tijdens een filmavondje tegen je aan komt hangen?

Een puber is net een echt mens

Maar dan een mens dat nog moeite heeft met het bewaken van zijn of haar grenzen. Een puber kan nog niet goed bepalen wat goed is en wat juist niet. Denken op de lange termijn zit er ook nog even niet in. En dus wil het nog wel eens voorkomen dat een puber liever dagen, avonden, náchten lang zit te gamen en dat het schoolwerk daar onder te lijden heeft. Dan kun je boos worden, dreigen, op je kop gaan staan en sancties instellen, maar daar wordt uiteindelijk niemand gelukkig van. Je puber zal zelf moeten ervaren dat een jaar overdoen op de middelbare eigenlijk heel vervelend is. En dat het hem of haar afhoudt van zijn of haar doel.

Maar er zijn uitzonderingen

In sommige gevallen moet je je poot echt stijf houden. Je kunt natuurlijk niet toestaan dat je puber verslaafd aan wiet raakt. Of ineens gaat drinken of roken. Hier kun je goede afspraken over proberen te maken, maar het blijft ook heel verstandig om vinger aan de pols te houden. Praat er open en eerlijk over met je kind. Heb je zelf wel eens wiet gebruikt? Vertel dat dan eerlijk en vertel er ook je ervaringen bij. Je puber zal beter begrijpen dat je iets verbiedt als je er eerlijk over bent.

Pubers kunnen ook echte schatjes zijn

Het leven met pubers is echt niet alleen maar zwaar. Je zult bijvoorbeeld merken dat je puber steeds betere grappen gaat maken, grappen van een hoger niveau. Ook kunnen jullie praten over wat er gaande is in de wereld. En, als je geluk hebt, dan krijgen jullie, juist in deze puberteit een goede band. Maar je moet er wel aan werken. Een dagje met z'n tweeën op pad kan al een stap in de juiste richting zijn.

Geef een reactie