Een vaderschapstest neemt alle twijfels en onzekerheden weg

Bij een pasgeboren kind is het in de meeste gevallen duidelijk wie de moeder is. Vroeger hoorde je nog wel eens horrorverhalen dat ouders na de bevalling het verkeerde kindje mee naar huis kregen, maar tegenwoordig komt dat gelukkig vrijwel niet meer voor in Nederland. Vaderschap is echter een kwestie van vertrouwen. Als man zijnde weet je nooit 100% zeker of je wel echt de vader bent, tenzij je dit uitzoekt met bijvoorbeeld een vaderschapstest. Maar hoe gaat zo'n test precies te werk?

Een vaderschapstest kun je gewoon thuis doen

Voor een vaderschapstest hoef je tegenwoordig niet meer speciaal naar het ziekenhuis. Ook voor het testen van DNA zijn er verschillende zelftests ontwikkeld die je gewoon gemakkelijk en zelf thuis kunt afnemen. Een vaderschapstest voor thuis kun je echter niet gebruiken als rechtsgeldige test. Een zelftest is puur voor de eigen gemoedsrust en wordt dan ook een gemoedsrusttest genoemd. Als je om wat voor reden dan ook een vaderschapstest nodig hebt die rechtsgeldig is, dan kun je het beste een rechtsgeldige vaderschapstest doen met hulp van een onafhankelijk persoon zoals de huisarts. Beide testen zijn even betrouwbaar als je de instructies goed opvolgt. Of je de test dus zelf thuis doet of bij de huisarts, qua betrouwbaarheid maakt dat helemaal niet uit.

De gemoedsrusttest is snel en eenvoudig

Als je voor de gemoedsrusttest kiest, krijg je die in een neutrale envelop thuis gestuurd. Op deze manier wordt je privacy gewaarborgd, mocht dat nodig zijn. In het pakket zitten steriele wattenstaafjes en een uitgebreide gebruiksaanwijzing. Het is de bedoeling dat je de wattenstaafjes langs de binnenkant van de wang heen en weer beweegt, om zo voldoende DNA af te nemen. Dit doe je zowel bij vader en kind. Vervolgens doe je de gebruikte wattenstaafjes met het DNA in de bijgesloten retour envelop. Het DNA wordt in het lab onderzocht en als het goed is krijg je het resultaat van de test al na 4 werkdagen binnen. Zo snel gaat dat tegenwoordig!

Zoek emotionele steun bij een onverwachte uitkomst

Het kan zijn dat er een hoop emotie bij de testprocedure komt kijken. Zeker als de uitkomst anders is dan je had verwacht of gehoopt. Het kan daarom raadzaam zijn om een vertrouwenspersoon in te lichten. Iemand bij wie je je verhaal kwijt kan en die je eventueel ook daarna kan steunen. Bijvoorbeeld bij een goede vriend(in) of familielid. Heb je liever dat niemand in je omgeving van de test af weet, dan zou je ook kunnen overwegen met een psycholoog te praten. Dat klinkt misschien zwaar, maar dat is het helemaal niet. Je bent waarschijnlijk niet de enige, er zijn zat mensen die door hetzelfde proces zijn gegaan. Ook uit deze gedachte kun je steun halen.

Geef een reactie